WE ARE TOGETHER

Daisypath Anniversary tickers

Faithful Followers

Saturday, February 26, 2011

Kisah Paku Di Dinding...

     
 

Ada seorang pemuda yang sangat pemarah. Dia tidak dapat mengawal kemarahannya walaupun ianya hanya satu masalah kecil sahaja.
Pada suatu hari, bapanya telah menghadiahkannya dengan seguni paku. 

 "Untuk  apakah paku-paku ini ayah?" tanya pemuda tersebut.
 "Setiap kali kamu marah, kamu pakulah tembok batu di hadapan rumah kita  ini,  bagi melepaskan kemarahan mu" jawab ayahnya.

Pada hari yang pertama sahaja,  pemuda itu telah memaku sebanyak 37 batang paku pada tembok batu tersebut. Selepas beberapa minggu, setelah dia dapat mengurangkan kemarahannya, jumlah  paku yang digunakan juga berkurangan.

Dia mendapati, adalah lebih mudah mengawal kemarahannya dari memukul  paku  menembusi tembok batu tersebut. Akhirnya tibalah pada suatu hari, dimana  pemuda tersebut tidak marah, walau sekali pun.

Dia pun memberitahu ayahnya mengenai perkara tersebut dengan gembira. Bapanya mengucapkan tahniah dan menyuruh dia mencabut kembali paku itu  satu  persatu, pada setiap hari yang ia lalui tanpa kemarahan.  Hari berganti hari, dan akhirnya dia berjaya mencabut kesemua paku-paku  tersebut. Pemuda tersebut lantas memberitahu perkara tersebut kepada  bapanya dengan bangganya.

Bapanya lantas memimpin tangannya ke tembok tersebut dan berkata "Kau  telah  melakukannya dengan baik, anakku, tetapi lihatlah kesan lubang-lubang di tembok batu tersebut, tembok itu tidak akan kelihatan sama lagi seperti sebelumnya. Bila kau menyatakan sesuatu atau melakukan sesuatu ketika  marah,  ianya akan meninggalkan kesan parut dan luka, sama seperti ini. Kau  boleh  menikam seseorang dengan pisau dan membunuhnya. 

Tetapi ingatlah, tak  kesah  berapa kali kau memohon maaf dan menyesal atas perbuatan mu, namun lukanya masih tetap ada. Luka di hati adalah lebih pedih dari luka fizikal.

Sahabat adalah permata yang sukar dicari.
Mereka membuatkan kamu ketawa dan menggalakan mu ke arah kejayaan.
Sahabat juga adalah seorang pendengar, berkongsi suka dan duka dan sentiasa membuka hatinya kepada kita.

Maafkan saya sekiranya saya pernah meninggalkan kesan berlubang di dinding hati anda. :"(

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...