WE ARE TOGETHER

Daisypath Anniversary tickers

Faithful Followers

Tuesday, February 15, 2011

Doa Maulid Nabi بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ

Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Pengasih 

الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِيْنَ، اللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ وَبَارِكْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ أَجْمَعِيْنَ، جَعَلَنَا اللهُ وَإِيَّاكُمْ مِمَّنْ يَسْتَوْجِبُ
شَفَاعَتَهُ، وَيَرْجُوْ مِنَ اللهِ رَحْمَتَهُ وَرَأْفَتَهُ، اللَّهُمَّ بِحُرْمَةِ هَذَا النَّبِيِّ الْكَرِيْمِ، وَآلِهِ، وَأَصْحَابِهِ السَّالِكِيْنَ، عَلَى مَنْهَجِهِ الْقَوِيْمِ، إِجْعَلْنَا مِنْ خِيَارِ أُمَّتِهِ، وَاسْتُرْنَا بِذَيْلِ حُرْمَتِهِ، وَاحْشُرْنَا غَدًا فِيْ زُمْرَتِهِ، وَاسْتَعْمِلْ أَلْسِنَتَنَا فِيْ مَدْحِهِ وَنُصْرَتِهِ، وَأَحْيِنَا مُتَمَسِّكِيْنَ بِسُنَّتِهِ وَطَاعَتِهِ، وَأَمِتْنَا اللَّهُمَّ عَلَى حُبِّهِ وَجَمَاعَتِهِ، اَللَّهُمَّ أَدْخِلْنَا مَعَهُ الْجَنَّةَ فَإِنَّهُ أَوَّلُ مَنْ يَدْخُلُهَا، وَأَنْزِلْنَا مَعَهُ فِيْ قُصُوْرِهَا، فَإِنَّهُ أَوَّلُ مَنْ يَنْزِلُهَا، وَارْحَمْنَا يَوْمَ يَشْفَعُ لِلْخَلآئِقِ فَتَرْحَمُهَا، اللَّهُمَّ ارْزُقْنَا زِيَارَتَهُ فِيْ كُلِّ سَنَةٍ، وَلا تَجْعَلْنَا مِنَ الْغَافِلِيْنَ عَنْكَ وَلا عَنْهُ قَدْرَ سِنَةٍ،  وَلا تَجْعَلْ فِي مَجْلِسِنَا هَذَا أَحَدً إِلا غَسَلْتَ بِمَآءِ التَّوْبَةِ ذُنُوْبَهُ، وَسَتَرْتَ بِرِدَآءِ الْمَغْفِرَةِ عُيُوْبَهُ، اللَّهُمَّ إِنَّهُ كَانَ مَعَنَا فِي السَّنَةِ الْمَاضِيَةِ إِخْوَانٌ.
رَحِمَهُمُ اللهُ
مَنَعَهُمُ الْقَضَآءُ عَنِ الْوُصُوْلِ إِلَى مِثْلِهَا، فَلا تَحْرِمْهُمْ ثَوَابَ هَذِهِ السَّاعَةِ وَفَضْلَهَا،  اللَّهُمَّ ارْحَمْنَا إِذَا صِرْنَا مِنْ أَصْحَابِ الْقُبُوْرِ، وَوَفِّقْنَا لِعَمَلٍ
صَالِحٍ يَبْقَى سَنَاهُ عَلَى مَمَرِّ الدُّهُوْرِ، اللَّهُمَّ اجْعَلْنَا لأَلآئِكَ ذَاكِرِيْنَ، وَلِنَعْمَآئِكَ شَاكِرِيْنَ، وَلِيَوْمِ لِقَلآئِكَ مِنَ  الذَّاكِرِيْنَ، وَأَحْيِنَا بِطَاعَتِكَ مَشْغُوْلِيْنَ، وَإِذَا تَوَفَّيْتَنَا فَتَوَفَّنَا غَيْرَ مَفْتُوْنِيْنَ، وَلا مَخْذُوْلِيْنَ، وَاخْتِمْ لَنَا مِنْكَ بِخَيْرٍ أَجْمَعِيْنَ.
اللَّهُمَّ اكْفِنَا شَرَّ الظَّالِمِيْنَ (3 KALI)
وَاجْعَلْنَا مِنْ فِتْنَةِ هَذِهِ الدُّنْيَا سَالِمِيْنَ، اللَّهُمَّ اجْعَلْ هَذَا الرَّسُوْلَ الْكَرِيْمَ لَنَا شَفِيْعًا، وَارْزُقْنَا بِهِ يَوْمَ الْقِيَامَةِ مَقَامًا رَفِيْعًا، اللَّهُمَّ اسْقِنَا مِنْ حَوْضِ نَبِيِّكَ مُحَمَّدٍ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ شَرْبَةً هَنِيْئَةً لانَظْمَأُ بَعْدَهَا أَبَدًا، وَاحْشُرْنَا تَحْتَ لِوَائِهِ غَدًا، اللَّهُمَّ اغْفِرْ لَنَا بِهِ وَلأَبَآئِنَا وَلأُمَّهَاتِنَا، وَلِمَشَايِخِنَا وَلِمُعَلِّمِيْنَا وَذَوِي الْحُقُوْقِ عَلَيْنَا، وَلِمَنْ أَجْرَى هَذَا الْخَيْرَ فِي هَذِهِ السَّاعَةِ، وَلِجَمِيْعِ الْمُؤْمِنِيْنَ وَالْمُؤْمِنَاتِ، وَالْمُسْلِمِيْنَ وَالْمُسْلِمَاتِ، الأَحْيَآءِ مِنْهُمْ وَالأَمْوَاتِ، إِنَّكَ قَرِيْبٌ مُجِيْبُ الدَّعَوَاتِ، وَقَاضِي الْحَاجَاتِ، وَغَافِرُ الذُّنُوْبِ وْالْخَطِيْئَاتِ، يَآ أَرْحَمَ الرَّحِمِيْنَ، وَصَلَّى اللهُ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلَّمَ. سُبْحَانَ رَبِّكَ رَبِّ الْعِزَّةِ عَمَّا يَصِفُوْنَ، وَسَلامٌ عَلَى الْمُرْسَلِيْنَ، وَالْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِيْنَ.
اللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ وَبَارِكْ عَلَيْهِ وَعَلَى آلِهِ.

Maksudnya:                                                                                                     
"Segala puji bagi Allah, Tuhan sekalian Alam, Ya Allah! Limpahkan rahmat dan kesejahteraan serta keberkatan ke atas penghulu kami, Muhammad sallallahu`alaihi wasallam, dan ke atas keluarga serta sahabatnya sekalian. Mudah-mudahan, Allah menjadikan kami dan kamu sekalian daripada golongan yang mendapat syafa`atnya dan mengharapkan daripada Allah rahmat dan belas kasihan-Nya.

"Ya Allah! Dengan kehormatan Nabi yang mulia ini, keluarga dan sahabatnya yang berjalan di atas petunjuknya yang lurus, jadikanlah kami sekalian sebaik-baik umatnya, tutuplah keaiban kami,himpunkanlah kami pada esok hari (Padang Masyar) di dalam kumpulannya dan pergunakanlah lidah-lidah kami untuk memuji dan membelanya. Hidupkanlah kami dalam keadaan berpegang teguh dengan sunnahnya, selalu mentaatinya. Matikanlah kami, ya Allah~ dalam keadaan mencintainya dan termasuk di dalam golongannya.

Ya Allah! Masukkanlah kami ke dalam syurga bersamanya kerana bagindalah orang yang pertama sekali masuk ke dalamnya. Dan turunkanlah kami ke dalam mahligainya bersamanya, kerana bagindalah orang yang pertama turun ke dalamnya. Berilah kami rahmat ketika dia memohon syafa`at untuk makhluk-makhluk, lalu Engkau merahmati mereka.

Ya Allah! Berilah kami peluang menziarahinya pada setiap tahun. Janganlah Engkau jadikan kami dari golongan orang yang lalai daripada mengingati-Mu dan juga lalai mengingatinya, walau sekejap.

Ya Allah! Janganlah hendaknya ada di majlis kami ini orang yang berdosa, melainkan Engkay sucikan segala dosanya dengan air taubat dan Engkau tutpi keaibannya dengan selendang keampunan.

Ya Allah! Sesungguhnya ada di antara rakan-rakan yang bersama kami pada tahun yang lalu, tidak dapat menghadirkan diri pada tahun ini kerana dihalang oleh qadha’-Mu.

SEMOGA ALLAH MENCUCURI RAHMAT KE ATAS MEREKA

Maka janganlah Engkau sia-siakan mereka daripada mendapat pahala dan kelebihan yang Engkau kurniakan pada saat ini.

Ya Allah! Rahmatilah kami menjadi ahli kubur dan berilah kami taufiq untuk beramal soleh sepanjang zaman.

Ya Allah! Jadikanlah kami orang yang sentiasa mengingati anugerah-Mu, sentiasa mensyukuri nikmat-Mu dan sentiasa terkenang saat pertemuan dengan-MU. Hidupkanlah kami dalam keadaan sibuk melakukan ketaatan kepada-MU.

Sekiranya Engkau matikan kami, maka matikanlah kami dalam keadaan tidak terfitnah dan tercela dan sudahilah kami sekalian dengan kesudahan yang baik.

YA ALLAH! HINDARILAH KAMI DARI SEGALA MACAM KEJAHATAN ORANG-ORANG YANG ZALIM (3 KALI)

Selamatkanlah kami dari segala macam fitnah di dunia ini.

Ya Allah! Jadikanlah Rasul yang mulia ini sebagai Pemberi Syafaat kepada kami dan kurniakanlah kami dengan sebabnya, kedudukan yang tinggi di hari kiamat kelak.

Ya Allah! Berilah kami minuman dari telaga Nabimu. Muhammad sallallahu`alaihi wasallam minuman yang lazat yang dengannya kami tidak akan merasa dahaga selama-lamanya dan himpunkanlah kami di bawah panji-panjinya pada hari kiamat (Padang Masyar)

Ya Allah! Ampunilah kami, dengan kemuliaannya di sisi-Mu, bapa-bapa kami, ibu-ibu kami,guru-guru kami, orang-orang yang empunya hak ke atas kami dan orang-orang yang mengadakan majlis yang baik pada saat ini serta sekalian mukminin dan mukminat, muslimin dan muslimat, sama ada yang masih hidup, mahupun yang telah meninggal dunia. Sesungguhnya Engkau memperkenankan segala doa, menunaikan segala hajat dan mengampuni segala dosa dan kesalahan, Wahai Tuhan Yang Maha Pengasih dari segala yang mengasihani.

Semoga Allah melimpahkan rahmat dan kesejahteraan ke atas penghulu kami, Muhammad sallallahu`alaihi wasallam, keluarga dan sahabat-sahabatnya. Maha suci Tuhan kami, Tuhan Yang Maha Mulia dan Maha Suci dari segala macam sifat kekurangan. Ucapan salam ke atas sekalian Rasul dan segala puji hanya bagi Allah, Tuhan sekalian alam.

YA ALLAH! LIMPAHKANLAH RAHMAT, KESEJAHTERAAN DAN KEBERKATAN KE ATAS JUNJUNGAN KAMI, NABI MUHAMMAD SALLALLAHU`ALAIHI WASALLAM DAN KELUARGANYA.RUJUKAN : 
Al-Imam al-Hafiz `Abd al-Rahman (2010), Ringkasan Sirah Nabawiyyah, Selangor: Sofa Production, cet. 3, h. 82.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...